Proč nosit košili?

Proč nosit košili?

Ikona kalendáře 3. 9. 2021

Na tomto blogu naleznete mnoho témat – od zajímavostí o materiálech, ze kterých se košile šijí, přes původ těch kterých vzorů, až po proces výroby košile. Je ale také důležité si položit otázku, která všem předchází: Proč košili vůbec nosit?

1. Protože musím

Podle etikety mají muži nosit košile na formální, důležité pracovní či společenské akce. Jsou tedy příležitosti, kdy se košili chtě nechtě nevyhnete. Pokud bonton velí, že je třeba si obléct oblek, je košile jako součást oděvu samozřejmostí. Popularizátor společenské etikety Ladislav Špaček jde ještě dále a radí, že na takovéto příležitosti se nehodí nosit košili se vzorem. Na tyto události jsou dle něj z hlediska etikety přípustné pouze jednobarevné košile, které mají jemné barvy. A na ty nejslavnostnější příležitosti je vhodné sáhnout po košili bílé. Z naší nabídky doporučujeme zejména látky Royal Oxford, Cambridge, Bermuda nebo Jersey. 


2. Protože bych měl

Mnohdy je třeba správně odhadnout míru formálnosti dané příležitosti a podle toho si vybrat vhodný oděv. Typickým příkladem je každodenní dilema jak se obléct do práce. Některé pracovní pozice přímo vyžadují každodenní nošení košil, kdežto v jiném zaměstnání by košile byly úborem příliš formálním, nebo by nebyly praktické a nejsou tak vyžadovány. To ale platí pro všechny události, na které se člověk chystá. Je třeba se včas informovat, aby nedošlo ke společenskému faux pas.


My se ale v případě pochyb řídíme heslem „rather overdressed than underdressed“. A pravdou je, že s košilí nikdy nešlápnete vedle. Jednoduchou bílou košilí Oxford uděláte dojem na rande v kavárně, při pracovním obědě v restauraci, nebo večer s přáteli v baru. Nosit ji můžete prakticky k jakýmkoliv kalhotům, ať už jde o chinos, džíny nebo šortky. Co se týče vzorů, tak tam už je potřeba zvažovat lépe. Například proužkovanou košili lze nosit během celého dne až do podvečera. Podle expertů na etiketu je pak možné si obléct košili s proužky i večer, pokud se vydáte například do malého divadla, restaurace nebo na večírek.


3. Protože chci

V dnešní době je nošení košil velmi oblíbené, jak mezi muži, tak ženami, a způsobů jejich nošení je nespočet. Během období pandemie Covidu se požadavky na formálnost outfitu mírně snížily. Po ležérnějším období je ale hezké oblečení opět v kurzu a podzim by měl být ve znamení outfitů, ve kterých by košile neměla chybět. Je sice pravdou, že se široká veřejnost odklání od leckterých stereotypů a tím v módě „nepsaných“ pravidel ubývá. Na druhou stranu roste chuť vyniknout a jednoduše vypadat dobře. A s tím i chuť nosit dokonale padnoucí košile. Košile, které zaujmou svou barvou, strukturou, vzorem, nebo zajímavým límcem, případně manžetami. Košile, které pomohou udělat skvělý první dojem a u kterých si ostatní řeknou, že pokud se jejich majitel umí takto skvěle obléci, tak si zajisté poradí i s jinými výzvami (ať už jde o výzvy pracovní nebo osobní).



Neradi čtěte? Pojďte si radši navrhnout košili.

Pánský konfigurátor Dámský konfigurátor